Facts About India-Part1

GK Questions with Answers in English on Facts about India-Part1

     This page contains facts about India - First in India, Largest and smallest, National symbols, all important gk questions  one should know about India                              

 Facts About India 

India, a union of states, is a Sovereign, Secular, Democratic Republic with a Parliamentary system of Government. The President is the constitutional head of Executive of the Union. 

In the states, the Governor, as the representative of the President, is the head of Executive. 

There are 28 states and 8 Union territories in the country.

Union Territories are administered by the President through an Administrator appointed by the President.

Each State/UT of India has a unique demography, history and culture, dress, festivals, language etc. 

According to the eighth schedule of the Indian constitution, there are a total of 22 scheduled languages that are widely spoken in different states.


This page contains all important gk questions with answers in English on Facts about India, First in India, Largest and smallest and National symbols of India.

 1. Capital of India?

Answer: New Delhi


 2. Area of India?

Answer: 3,287,240 Sq km


 3. Largest State of India and its area ?

Answer: Rajasthan , 342,239 Sq km


 4. Smallest State of India and its area ?

Answer:Goa,3,702 Sq km


 5. Largest Union Territory and its area ?

Answer: Andaman & Nicobar Islands , 8,249 Sq km


 6. Smallest Union Territory and its area ?

Answer: Lakshadweep, 32 Sq km


 7. Largest District and its area ?

Answer: Kachchh (Gujarat) , 45,652 Sq km


 8. Smallest District and its area ?

Answer: Mahe ( Pondicherry ), 9 Sq km


 9. Official Language of India?

Answer: Hindi and English


Note:
Article 343(1) of the Indian constitution mentions that “The official language of the Union shall be Hindi in Devanagari script. The form of numerals to be used for the official purposes of the Union shall be the international form of Indian numerals.”

English is allowed to be used for official purposes throughout the country such as parliamentary proceedings, communications between the Central Government and a State Government, and in judicial matters.

 10. Total national languages of India?

Answer: 22


 11. What are the 22 national languages of India??

Answer: 22 languages are: Assamese, Bengali, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Odia, Punjabi, Sanskrit, Santali, Sindhi, Tamil, Telugu, and Urdu.


Note:
These are the languages that have been recognized in the eighth schedule of the Indian constitution.

 12. Total Coast Line of India?

Answer: 7516.6 km


 13. Total Area covered by Forest in India?

Answer: 68 million hectares


 14. Total population in India?

Answer: 139 Crores(2021).


 15. Male Population of India?

Answer: 532,223,090


 16. Female Population of India?

Answer: 496,514,346


 17. Population Growth Rate of India?

Answer: 0.97% (2021)


 18. Population Density of India?

Answer: 423.88 per Km2


 19. Sex ratio Of Indian population?

Answer: 933


 20. Literacy Rate in India?

Answer: 74.04%(2021)


 21. Male Literacy Rate in India?

Answer: 82.14%


 22. Female Literacy Rate in India?

Answer: 65.46%


 23. Total number of states in India?

Answer: 28


 24. Total Number of Union Territories in India?

Answer: 8


 25. Largest state of India?

Answer: Rajasthan


 26. Smallest state of India?

Answer: Goa



 National Symbols


 1. National Flag of India?

Answer: Tricolour


 2. National Emblem of India?

Answer: Ashoka Chakra


 3. National Anthem of India?

Answer: Jana Gana Mana


 4. National Song of India?

Answer: Vande Mataram


 5. National Calendar of India?

Answer: Saka Era


 6. National Flower of India?

Answer: Lotus


 7. National Animal of India?

Answer: Royal Bengal Tiger


 8. National Bird of India?

Answer: Peacock


 9. National Language of India?

Answer: Hindi


 10. National Tree of India?

Answer: Banyan Tree


 11. National Fruit of India?

Answer: Mango


 12. National Game of India?

Answer: Hockey (Unofficial)


 13. National Script of India?

Answer: Devanagari


 14. National Currency of India?

Answer: Indian Rupee


 15. National River of India?

Answer: Ganga


 16. National Aquatic Animal of India?

Answer: Ganga Dolphin


 17. National Heritage Animal of India?

Answer: Elephant


 18. National Vegetable of India?

Answer: Pumpkin


Largest and Smallest in India


 1. Largest state in India?

Answer: Rajasthan


 2. Smallest State in India?

Answer: Goa


 3. Highest point in India?

Answer: Mount K2


 4. Lowest Point in India?

Answer: Kuttanadu


 5. State in India with highest sex ratio?

Answer: Kerala


 6. State in India with lowest sex ratio?

Answer: Haryana


 7. Largest District in India?

Answer: Kutch(Gujarat)


 8. Smallest District in India?

Answer: Mahe (Puducherry)


 9. State with highest Disabled population?

Answer: Uttar Pradesh


 10. State with highest transgender population in India?

Answer: Uttar Pradesh


 11. Union Territory in India has highest sex ratio?

Answer: Puducherry


 12. Union Territory in India has lowest sex ratio?

Answer: Daman and Diu


 13. Largest Union Territory of India?

Answer: Andaman & Nicober Islands


 14. Smallest Union Territory of India?

Answer: Lakshadweep


 15. State with largest number of scheduled Caste Population in India?

Answer: Uttar Pradesh


 16. State with largest number of scheduled Tribe Population in India?

Answer: Madhya Pradesh


 17. Indian state that shares boundary with the most number of states?

Answer: Uttar Pradesh


 18. Indian state/UT that shares boundary with the most number of countries?

Answer: Jammu & Kashmir


 19. Northern most state/UT of India?

Answer: Jammu and Kashmir


 20. Northern most state/UT of India?

Answer: Tamil Nadu


 21. Scheduled caste population of India as per 2011 census?

Answer: 16.6%


 22. Scheduled tribe population of India as per 2011 census?

Answer: 8.6%


 23. Most literate state in India?

Answer: Kerala


 24. Least literate state in India?

Answer: Bihar


 25. State with longest coastline?

Answer: Gujarat


 26. State with lowest coastline?

Answer: Goa


 27. The longest river in India?

Answer: Ganga


 28. The longest river in peninsular India?

Answer: Godavari


 29. Most populous state in India?

Answer: Uttar Pradesh


 30. Least Populous State in India?

Answer: Sikkim


 31. Most literate district in India?

Answer: Serchhip (97.91%)


 32. Least literate district in India?

Answer: Alirajpur(Madhya Pradesh)


 33. Eastern Most State in India?

Answer: Arunachal Pradesh


 34. Western Most State in India?

Answer: Gujarat


 35. State with largest Forest area in India?

Answer: Madhya Pradesh


 36. State with lowest Forest area in India?

Answer: Haryana


 36. Union Territory with the largest forest area?

Answer: Andaman & Nicober Islands


 37. State with the largest percentage of forest area?

Answer: Mizoram


 38. Largest Lok Sabha constituency in India?

Answer: Ladakh (Jammu and Kashmir)


 39. Smallest Lok Sabha constituency in India?

Answer: Chandni Chowk (Delhi)


 40. Lok Sabha constituency with the smallest number of voters?

Answer: Lakshadweep


 41. Most densely populated Union territory in India?

Answer: Delhi


 42. Least densely populated Union territory in India?

Answer: Andaman & Nicober Islands


 43. The Union Territory with largest number of Scheduled Caste population in India?

Answer: Delhi


 44. The Union Territory with largest number of Scheduled Tribe population in India?

Answer: Dadra and Nagar Haveli


 45. Most densely populated state in India?

Answer: Bihar


 46. Least densely populated state in India?

Answer: Arunachal Pradesh


 47. Most literate Union territory in India?

Answer: Lakshadweep


 48. Least literate Union territory in India?

Answer: Dadra and Nagar Haveli


 49. Length from North to South of India?

Answer: 3214 Km


 50. Length from East to West of India?

Answer: 2933 Km


 51. Length of land frontier of India?

Answer: 15,106.7 Km


 52. Length of coastline of India?

Answer: 7516.6 Km


 53. State with longest coastline of South India?

Answer: Andhra Pradesh


 54. South Indian state with no coastline?

Answer: Telangana


 55. The longest Dam in India?

Answer: Hirakud


 56. The highest Dam in India?

Answer: Tehri Dam


 57. Largest lake in India?

Answer: Chilka


 58. Largest Fresh water lake in India?

Answer: Wular


 59. India's area wise position in the world?

Answer: 7th


 60. India's population wise position in the world?

Answer: 2nd



Comments

Popular posts from this blog

Daily Online Current Affairs Quiz:01 October 2021

Daily Online Current Affairs Quiz:02 October 2021

Daily Online Current Affairs Quiz:30 September 2021

Daily Online Current Affairs Quiz:29 September 2021

Indian History:Buddhism-Jainism-Part2